Valahol a világűrben elsüjedt egy ürhajó

Január Herceg Tova (BAKSA-SOÓS János) kiállítása

2019. június 22. – szeptember 20.
Közreműködő intézmények: Cseh Tamás Archívum, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
A kiállítás előkészítésében részt vettek: Beöthy Balázs, Cseh András, Izinger Katalin
Installáció: Kaszás Tamás
Megnyitó: 2019. június 21., (péntek) 15:00
Megnyitja: Vető János, képzőművész
Külön köszönet: Kiégő Izzók, Tranzit.hu

Baksa-Soós János (1948) képző- és előadóművész. 1968-ban alapította meg első zenekarát, a Wastapsot, majd rá egy évre, 1969-ben a KEX frontembereként vált széles körben ismertté. Alig múlt 20 éves ekkor, de a ‘60-as, ‘70-es évek fordulójának underground, tűrt/tiltott szabadság-álmának teste-lelke vált belőle a színpadon és azon túl is.

1971-ben hagyta el Magyarországot. Nyugat-Németországba disszidált, ettől fogva Január Herceg néven kezdett alkotni, a legkülönfélébb médiumokban: zenél, fest, rajzol, szobrokat készít. Világot épít, amit a saját maga által átlelkesített anyaggal rendez és népesít be. Mindemellett a közben születő meglátásait naplóiban (Hajónaplók) szöveges formában is rögzíti.

“…végre emberré válni…” 2006.III.15., Berlin – Hajós napló | Cseh Tamás Archívum – Baksa-Soós János Különgyűjtemény

Először Essenben végezte el a Museum Folkwang grafika-, ezt követően pedig a düsseldorfi Kunstakademie festő-grafika és szobrászat-kerámia szakát. Többek között Joseph Beuys, Gerhard Richter és Rolf Sackenheim tanítványaként professzionális (mesterdiplomával rendelkező) képzőművészként kezdte meg összművészeti tevékenységét.

2000-ben jelent meg könyve, a Terra Forming. 2007-ben Lét-határtalanság címmel nyílt kiállítása Székesfehérváron, ahol St.Auby Tamástól és Major Jánostól átvette a Major János-díjat.

“Én pionyir művész vagyok 5xös munka hőse a szakmának. Non Stop dolgozó.”

Majd negyven év alternatív világmeglátása sűrűsödik a megszámlálhatatlannak tetsző tárgyak valóságában. Együttesen szemlélve “őket” fejthető vissza az az egységes világkép, aminek a bemutatására most ezzel a válogatással kísérletet teszünk.

Többszáz kisméretű szobor, hang és zene, valamint diafilm és naplóoldal interpretációs közegeként formálodik az az installatív tér, amely – Kaszás Tamás tervei alapján – a természeti népek mesét hallgató és látó világának ritmusát és környezetét is megidézi.

Osztályharc, klasszifikáció nélküli béke. Alternatív javaslat a hétköznapiság legtöbb félreértésének természetes módon történő korrigálására.

Mindez most először kerül úgy színre, hogy Január Herceg nincs jelen a rendezésnél.

Diamese, 1999–2001, első diatár | Cseh Tamás Archívum – Baksa-Soós János Különgyűjtemény

Diamese, 2000-es évek közepe, Berlin | Cseh Tamás Archívum – Baksa-Soós János Különgyűjtemény

A cím kiemelés B.S.J Január Herceg Tova hajónaplójából, 1990-es évek közepe, Berlin. | forrás: Cseh Tamás Archívum / Baksa-Soós János különgyűjtemény

Rendezés / Kivitelezés:
HEGEDŰS Fanni
KRISTÓF Krisztián
MARKÓ Péter
NAGY Sándor Márton
RADICS Márk
SZÉKELY Balázs
SZEMMELVEISZ László
TABAJDI Balázs

Restaurátor:
SZOKÁN Erika

Menü