Hideg színek – meleg színek

Vajon van a színeknek hőmérséklete? Egy kísérlet kimutatta, hogy egy kékeszöldre festett szobában az emberek hamarabb elkezdenek fázni, egy vörösesnarancs színűben pedig sokkal hamarabb lesz melegük. Bár hiába mérnénk meg egy színes ceruza készlet darabjainak hőmérsékletét, a színeknek önmagukban nem lenne eltérő hőmérséklete, azonban az ember mégis különböző hőmérsékletűnek érzi a színeket.  A művészetben és a mindennapi életben is nagyon fontos szerepe van a színekhez társított hőérzetnek.

Egy hétköznapi példa a hőtérkép, amelyet az időjárás jelentésben is láthatunk. Itt a hőmérsékletet különböző színek jelölik. A színekhez rendelt pontos hőmérsékletek a kép szélén olvashatók le.

Nemes Márton festményén izgalmasan lép működésbe a hideg-meleg színkontraszt. Figyeld meg, ahogy a képet uraló kékes árnyalatok mögött felsejlik a vöröses derengés. A kép szélein pedig néhol rikító pirosak jelennek meg.

Feladatok:

  1. Nemes Márton festményét hidegnek vagy inkább melegnek mondanád?
  2. A hőtérképek mintájára határozzuk meg a festmény részeinek hőmérsékletét. Hol a legkellemesebb a hőmérséklet, és hol a legelviselhetetlenebb?
  3. Fess szinfoltokból, pacákból egy olyan képet, amin iszonyatos forrósság van, csak egy menedék szerepeljen rajta, ahol kellemes hűvös idő van.
Menü