A keretek lázadása

MAURER DÓRA képei amellett, hogy matematikai kérdésekkel foglalkoznak, gyakran színes keretekre is emlékeztetnek. Eleinte ezek a színes keretek téglalap és négyzet formákban voltak megfestve, majd később mintha fellázadtak volna a túlzott szabálykövetés és rendezettség ellen. A vonalak elkezdtek szétszéledni, meggörbülni, sőt, némelyik szín még a térbe is kilépett a kép síkjából.

Mauer Dóra, Perspektívikus quasi-kép

Maurer Dóra, Gondozottak

Feladat:

  1. Színes papírokból (vörös, kék, sárga, zöld, narancs, lila) vágj ki téglalap alakú kereteket! Ezután állítsd párba a komplementer színeket és kezdd el őket hajtogatással, hajlítással egyedi formákká alakítani. A 3 komplementer párból alkoss 3 eltérő képet. (Például úga, hogy az első képen még alig változtatod meg a szabályos keret formákat, azonban a másodikon már elkezdenek átalakulni és “fellázadni”, a harmadik képen pedig már teljesen elveszítik eredeti formájukat.

 

A régi Kínában a sárga szín a császárhoz tartozott. Csak ő hordhatott sárga ruhákat, mivel ezt a színt tartották a legfényesebbnek és a bölcsesség szimbólumának.

Menü