Színes árnyék

Johannes Itten svájci festő egy izgalmas kísérletet írt le: ha nappali világosságban egy fehér tárgyat színes fénnyel világítunk meg, akkor az árnyék színe a fény színének komplementere lesz. Tehát a vörös fény zöld árnyékot vet, a sárga fény lilát, a kék narancssárgát, és így tovább. A természetben erre remek példa, amikor a lemenő Nap narancsszínű fényében a fák kékes árnyékot vetnek a hóra vagy a fehér házfalra.

Hencze Tamás, Színes árnyék

Hencze Tamás, Színes árnyék

Hencze Tamás Színes árnyék címmel egy egész festménysorozatot készített. Képein nem jelenik meg a színes árnyékot előidéző fényforrás, sem pedig az árnyékot vető tárgy. A megfestett színes árnyék pusztán magában, kiemelve jelenik meg, a Henczére jellemző fekete-fehér formavilágban megjelenítve.

Feladat:

  1. Egy félbehajtott kis fehér papírdarabot házikóként helyezz el egy fehér lapon, majd színes fényekkel megvilágítva figyeld meg a házikó árnyékának színét. Fontos, hogy nappali világosságban végezd a kísérletet. Fényforrásként színes zseblámpákat vagy okostelefonra letölthető színes kijelző applikációt használj (Screen Flashlight). Észreveszed az árnyékokban felsejlő komplementer színeket?

 

A feladatlap pdf formátumban ide kattintva letölthető.

 

 

Menü