A szivárvány színei

Egy sok száz évvel ezelőtt élt angol tudós, Isaac Newton azzal a hihetetlen kijelentéssel állt elő, hogy a napfényben benne van a szivárvány összes színe! Ezt be is bizonyította: ha a napsugár áthalad egy megfelelő formájú üvegdarabon, a tiszta fény a szivárvány színeire bomlik szét.

Keserü Ilona Nagy Csigatál című festményén a szivárvány színei láthatók. A csiga belsejéből indulva a színek olyan sorrendben követik egymást, ahogyan a szivárványban is.

A01

Feladatok, alkotási lehetőségek:

  1. A szivárvány színei közül szerinted melyik a legvilágosabb és melyik a legsötétebb szín? A többi szín milyen sorrendben helyezkedik el közöttük?
  2. Fess te is szín csigát, de nálad a színek a világosságuk sorrendjében kövessék egymást. Középről indulj vagy a legvilágosabb, vagy a legsötétebb színnel kezdve!
  3. Most képzeljük el, hogy a színeknek súlya van. A 6 szivárványszín közül melyik lenne a legnehezebb és melyik a legkönnyebb? Hogyan helyezkedne el közöttük a többi szín?
  4. Fess olyan 6 emeletes színpiramist, ahol a színek a súlyuk szerinti sorrendben épülnek egymásra. Legyen a legalsó szinten a legnehezebb, a legfelső szinten pedig a legkönnyebb szín.

Bármilyen meglepő, a vörös festék egyik fontos alapanyagát még manapság is egy rovarból, a bíbortetűből állítják elő. Ráadásul sok ételt is ezzel színeznek, mivel természetes színezőanyag.

A feladatlap pdf formátumban ide kattintva letölthető.

Menü