A végzet hatalmas

Révész László László és Roskó Gábor kiállítása

2019. december 1. – 2020. március 8.
Megnyitó: 2019. november 30. (szombat) 16:00
Megnyitja: Hajdu István, műkritikus

Végzet, Sors, Eleve elrendeltetés, Fátum.

Ha személyeknek képzeljük az események vélt vagy valós mozgatóit, akkor akár egy spektákulumkori opera szereplői is lehetnének. Meghatározó karakterek, de nem a színen, hanem a függöny mögött célozgatnak a következő mondatra, sőt reflexre. Pozitív vagy negatív kimenettel, saját szándékuk szerint vezetik a szálat. Egyik leszögezett ponttól a másikig.

A színen az eredmény, mint eset látható. Az az általuk kiszemelt és rögzített pillanat, amit utólag csak észrevenni lehet, de semmiképpen sem természettudományos módszerekkel (megfigyeléssel vagy kísérlettel) vizsgálni. S ha a pont mégis tudatosul, onnantól kezdve is csak a találgatás marad: mi volt és mi következik, épül vagy bomlik.
Az állóképet mozgató mögöttes vagy felettes szándékát jósolni lehet ugyan, de ezzel az Esetlegesség, mint állandó-új felmerülésével kell számolni.

ROSKÓ Gábor: Mindig jó, mindig rossz, 2003–2004 | Dr. Bánkuti Erzsébet tulajdona

Furcsa mód a ‘jelen’ vagy a ‘most’ ezekben az egyszerű találgatásokban benne sincsen. Mintha az ‘adott pillanat’ (azt gondolva, hogy az a mienk) tulajdonképpen a feltételezés megfogalmazásáig tartana.

Az egyetlen megnyugtató elem ilyenformán a választás lehetősége. Szondi Lipót odáig merészkedik a hétköznapi misztériumban, hogy felteszi: a választás irányíthatja a Sorsot. De innentől viszont az emberi társas-lét működése okoz majd feloldhatatlan dilemmákat.

Révész László László és Roskó Gábor képeinek közös pontja az irányítható mögöttes valószínűsítése. A kiállítás kettejük hol párhuzamos, hol néhány ponton egymást metsző pályájának műveiből válogat a 70-es 80-es fordulójától kezdődően napjainkig, kiegészülve egészen friss és a helyszínen készülő munkákkal.

RÉVÉSZ László László: F.A.N., 1988 | A művész jóvoltából

Kivitelezés:
BOGDÁN Sándor, TABAJDI Balázs, RING István

Restaurátor:
SZOKÁN Erika

_

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

www.nka.hu

Menü