A paksi városközpont jövője

A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építésztudományi Kar hallgatóinak szemével

2017. szeptember 29. – november 15. | emelet

Paksi középületek terveit készítették el a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának mester szakos hallgatói, munkáikból kiállítás nyílik a Paksi Képtárban.

Lassan egy éve megszülettek azok a tervek, melyek a paksi városközpont fejlesztésére kiírt építészeti ötletpályázatra készültek. Az önkormányzat által meghirdetett pályázat a Táncsics-park, a volt konzervgyár, valamint a 6-os főút túloldalán a Duna-parton fekvő területek újraértékelésére és városszerkezetben betöltött szerepének újradefiniálására vonatkozott.

Jó lehetőségnek tartotta a felhívást a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara is, hiszen az első lépésként nagyobb léptékű településtervezéssel foglalkozó mester szakos hallgatók számára szép kihívásnak ígérkezett a pályázat felvetéseinek átgondolása. Végül három – különböző felfogásban dolgozó – team nyújtotta be javaslatait az ötletpályázatra, mindegyik a kívülálló látásmódjából fakadó friss szemléletű megoldással állt elő.

A hallgatók ezt követően konkrét épületek tervezésével foglalkoztak tanulmányaik során, kézenfekvő volt tehát, hogy a korábbi pályázatukban megfogalmazott ötleteik kidolgozásához lássanak, most már egyéni felfogásban. Ezeket a munkákat mutatja be a kiállítás mintegy 50 tablója, illetve a megnyitóként szolgáló, vetítéssel egybekötött előadás.

Készült az Oktató Városok program keretében – Szent István Egyetem Ybl Miklós Építésztudományi Kar

 

Menü