MEGJELENT A PAMACS - A PAKSI KÉPTÁR ÖNÁLLÓ MÚZEUMPEDAGÓGIAI OLDALA

2011. december 4. 12:0

A Paksi Képtár önálló muzeumpedagógiai oldala http://www.pamacs.paksikeptar.hu/, amely néhány fontos és praktikus információval szeretné megkönnyíteni a múzeum-látogatás szervezését. Megismerkedhetnek a legújabb múzeumpedagógiai ötletekkel, jó gyakorlatokkal. Célunk, hogy folyamatosan és aktuálisan lehetőséget teremtsünk a múzeumpedagógiai gyakorlatok bemutatásának annak érdekében, hogy bárki megismerhesse és alkalmazhassa azokat.

Egyik legfontosabb célunk a kortárs művészet és műalkotások eljuttatása minél több emberhez: egészséges „szellemi" fogyasztás szervezése, a másik pedig, hogy a megfelelő, animáló-provokáló körülmények megteremtésével lehetőséget adjunk az egyénnek saját vizuális, plasztikai, tárgyformáló képességeinek gyakorlására, művészeti tevékenységeinek kifejlesztésére: minél több ember folytathasson tárgyformáló (és / vagy), művészeti tevékenységet, azaz képességei szerint „csináljon" művészetet.
Így az önkifejezés élményszerűen közelebb visz az autonóm művészeti munka megismeréséhez, megértéséhez, így megfelelő elméleti tájékozódással kiegészítve a művészet befogadásának is biztos alapja lehet. A cél egyik kulcsfontosságú része a gyermekközönség, hiszen az ő nyitottságuk, kreatív gondolkodásuk fogékony korunk művészetére, ami egyébként az átlagemberhez is éppoly közel van.
A kortárs művészet olyan jelrendszerrel dolgozik, amit abból a világból merít, amelyben él. A gyerekek gyorsan kódolják a látottakat, és asszociációs képességük is bámulatos.

Weblapunk TÁMOP 3.2.8/10/B Múzeumok Mindenkinek" Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése keretében valósulhatott meg.