EMELET: Pro Artis A.M.I. KÉPZŐMŰVÉSZETI TAGOZATÁNAK ÉVZÁRÓ KIÁLLÍTÁSA

2010. június 25. 17:54

Pro Artis A.M.I. KÉPZŐMŰVÉSZETI TAGOZATÁNAK ÉVZÁRÓ KIÁLLÍTÁSA

2010.június 11.-június 27.

 


Átváltozások


A Pro Artis képzőművészeti tagozatának második tanévét zárjuk ezzel a kiállítással.
Immár harmadik bemutatója ez a tanszéknek itt a paksi képtárban.
Akik az előző két tárlatot látták már összehasonlíthatják mennyit fejlődtek a szakmai munkában a két korcsoport gyermekei.
A korábbi technikai vagy épp szemléleti esetlegességek mára egyre érettebb kis alkotásokká módosultak.
A 2009/10-es tanév első félévében az élettelen-élő kapcsolatát elemezték síkban és térben,a második félév az átváltozások témakörében adott lehetőségeket az önkifejezésre és tanulásra.
Az átváltozás nem csak élőlények átváltozásait, átalakulását jelenthetik, a gyerekek formákat, motívumokat, síkokat, tereket írnak, alakítanak, változtatnak át. A természet részletrajzai, nyíló virágok elemei képpé tágulnak ki,színes,impresszionisztikus, gyakran dekoratív motívumokká. Kokesch Ádám, fiatal konceptuális alkotó képtárbeli kiállítása kapcsán a gyerekek különböző átiratokat készítettek. A furcsa új- konstruktívista tárgyak megihlették az alkotó-nézőket, a mostani tárlaton ezekből az átírásokból láthatjuk a nagyméretű temperafestményeket, linómetszeteket, de még a sárkányok díszítéseiben is felfedezhetünk ebből az inspirációs anyagból néhány motívumot. A szerkesztéseket, építészeti terveket idéző kisebb-nagyobb szín-és sávbontások később organikusabb, természeti motívumokat is magukba forrasztó díszítőelemekké szelídülnek a sárkányok egy részén, illetve a makettszerű ám nem építészeti inkább papírszobor jellegű térformákon. A természet átírása plasztikai munkákon, kisméretű szobrokon és domborműveken, gipszöntvényeken is tetten érhető.
Végezetül, mivel terveink szerint a grafikai, illetve intermédia szakirány műhelymunkái jelennek meg a jövő tanévben mintegy előkészítésként saját fotóikból is bemutatnak kis válogatást a gyerekek, részletfotók-a húszas évek konstruktív-konkrét fotóinak felidézést (doboz és építményrészletek), valamint egy animációs filmtervet (rajzolt és fotóhátterű megoldással).


Sinkó István
Szakvezető