Keserue Zsolt_"KI VOLT MÁTYÁS KIRÁLY "_"TV SCAN 02"

2009. június 3. 19:0

"KI VOLT MÁTYÁS KIRÁLY ", 2008 18 perc
Jerovetz Görggyel

A film körülbelül 20 percben, riportokban mutatja be a magyar talponállók törzsközönségének véleményét Mátyás királyról, aki a magyar paternalizmus egyik szimbólumaként él a köztudatban.
E réteget azért tartjuk fontosak megszólaltatni, mert ők hordozzák a leghitelesebben a társadalom erről alkotott képét, ők tartoznak leginkább a "plebejus" kategóriába a XXI. században, valamint ők azok, akikre a triviális "igazságos Mátyás" igazságossága legerősebben vonatkozhat.
A filmre nem a portrészerűség jellemző, az alanyoknak nem a személyiségét vagy egyediségüket kívánjuk bemutatni, sokkal inkább a mondanivalót állítjuk középpontba: e csoport elképzelését Mátyás királyról.
A film célja egy ilyen kérdésfeltevés önmagában való értelmetlenségének, és a tárgyalt személyhez kapcsolódó legendárium és a készülő film manipulatív relativitásának felmutatása.

 

 

"TV SCAN 02" 2005, 18'14"

A videó egy - tetszőlegesen kiválasztott - szappanopera egy hetes periódusának dialógus nélküli részeiből áll. A kivágott jelenetek az eredeti sorrendben követik egymást.

tvscan2hu_copy.jpg