FORGÁCS PÉTER

Életrajz

(1950) független filmes. 1971-ben kezdi tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahonnan még ugyanabban az évben eltávolítják. Rajztanári diplomát szerez 1977-ben. A Népművelési, később Művelődéskutató Intézet munkatársa 1974 és 1991 között. Kutatási területe a privát fotó és film vizuális, szociológiai, esztétikai és kultúrantropológiai kutatása. Független film- és videóművészként 1978-tól 1993-ig a Balázs Béla Stúdióban dolgozott. 1978 és 1986 között a 180-as Kortárs Zenei Csoport munkájában vett részt. Előadásokat tartott számos külföldi egyetem film, történelem, irodalom és más fakultásain. Az 1983-ban alapított Privát Fotó és Film Archívum vezetője.
1978 óta Forgács több mint harminc filmet készített, a legismertebb a Privát Magyarország díjnyertes sorozata, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul. A filmek hétköznapi életeket dokumentálnak, melyeket hamarosan felforgat a filmen kívül zajló, rendkívüli történelmi trauma. Forgács 1983-ban hozta létre a Privát Fotó és Film Alapítványt, amatőrfilmek egyedülálló gyüjteményét, mely kutatásainak és történelmi feldolgozásainak nyersanyaga lett. Nemzetközi debütálása a Bartos családdal (1988) történt, mely elnyerte a hágai World Wide Video Festival nagydíját. Azóta számos nemzetközi fesztiváldíjat kapott, Budapesten, Lisszabonban, Marsillesben, San Francisco-ban. Berlinben elnyerte a Európai Díjat Az örvény című filmjéért.
A kilencvenes években Forgács videóinstallációit a legnevesebb európai múzeumok és galériák mutatták be. Munkáját az Erasmus Díjjal, a Balázs Béla Díjjal és a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével tüntették ki.
2000 és 2002 között 15 hónapos ösztöndíjjal a Los Angeles-i Getty Kutatóintézetben dolgozott, ennek eredményeként született meg A dunai exodus: A folyó beszédes áramlatai című interaktív installáció.

FORGÁCS PÉTER

FORGÁCS PÉTER