FAA BALÁZS

Életrajz

1966 július 15.-én születtem Pápán. 1984-ben érettségiztem a Győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban. 1989-ben felvettek a Magyar Képzőművészeti Főiskola (jelenleg Magyar Képzőművészeti Egyetem) Sokszorosító Grafika Szakára, ahol 1990-ben lediplomáztam, mint grafikusművész és rajz, ábrázoló geometria, művészettörténet szakos tanár.

Főiskolás éveim alatt voltak első kiállításaim. Diplomázás után egy év posztgraduális képzésen vettem részt ugyanazon a főiskolán. Ebben az évben Derkovits-ösztöndíjban részesültem, és a Fiatal Művészek Stúdiójának (jelenleg Fiatal Művészek Stúdiója Egyesület) tagja lettem.

1993-ban felvettek az amszterdami Rijksakademie van Beeldende Kunsten nevű, kizárólag posztgraduális képzéssel foglalkozó képzőművészeti akadémiára. Itt főbb konzultánsaim Peter Struycken és Bruce McLean voltak. Az Amszterdamban töltött idő alatt elnyertem az Osakai Grafikai Triennálé bronzdíját.

1995 januárjában, miután a kétéves munkaciklus véget ért, hazajöttem Magyarországra. Azóta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Vizuális Nevelés Tanszékén vizuális nevelési ismereteket adok elő.

1996 augusztusától kezdődően Marseille-ben egy fél évet töltöttem az Association Brouillard Précis számítógépes stúdiójában, mint meghívott művész.

Jelenleg egyetemi adjunktus vagyok, és a Tanárképző Intézet kutató központját vezetem. Részt vettem az "Elektronikus kép a vizuális nevelésben", "Barcsay Jenő: Művészeti anatómia" interaktív CD-ROM-ok fejlesztésében, és az Intézet több kutatási projektjében. Tagja vagyok a Magyar Grafikusművészek Szövetségének és a Symposion Egyesületnek. 2001. március 15.-én Munkácsy-díjat kaptam.

FAA BALÁZS
képzőművész